Egy érdekes témáról tudósít a Betegszoba.hu oldal:

Az Egyesült Államokban a felmérések alapján sokkal nagyobb a tinédzser korukban teherbe eső lányok száma azokon a területeken, ahol a lakosság többségében mélyen vallásos - írja a Reproductive Health című folyóirat. Az amerikai Nemzeti Egészség-megőrzési és Prevenciós Központ tagintézményei által működtetett, tinédzser terhességeket összesítő adatbázist összevetették az egyik legnagyobb és állítólag legmegbízhatóbb, "független"  vallási egyesület, a Pew Forum vallásosságot vizsgáló kérdőíveinek eredményeivel, és mindenkit nagyon meglepett a vallásosság, és a tini-terhességek száma közötti erős párhuzam. Az összevetéseket végző kutatók próbálják megymagyarázni a jelenséget: egyikük szerint "az Egyesült Államokban élő vallási közösségek jobban ellenzik az óvszerek, vagy egyéb fogamzásgátlók használatát, mint magát a szexuális együttlétet."

Valóban ez lenne a legfőbb indok?

A fogamzásgátlók tiltásánál sokkal komolyabb gond, hogy a szigorú, vallásos közösségek nem mernek nyíltan beszélni ezekről a jelenségekről és nevükön nevezni a problémát. Azt kéne inkább megvizsgálni, a szexuális felvilágosítás miben tér el a vallásos területeken az átlagtól! Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a túl szigorú nevelés bizonyos helyzetekben dacból is szexuális lázadásokat szülhet a tiniknél.

A kutató azon gondolata, hogy a szexuális együttlétet kevésbé tiltanák, kissé hihetetlenül hangzik, s miután erre a kutatás nem terjedt ki, tudományos alapon ilyet állítani nem is szabadna.

Az összefüggés tehát korántsem olyan világos, mint azt állítják, noha a jelenség kétségtelenül létezik.

Szerző: SzemlélŐ FőszerkesztŐ  2009.09.21. 16:29 Szólj hozzá!

Címkék: kutatás amerika vallás egyház szexualitás tinédzser

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr141397264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása