A Károlyi-szobor körüli vitához adnék egy újabb szempontot a már meglévők mellé: amikor a szobor sorsáról mondanak ma ítéletet akár erről, akár arról az oldalról, akkor egyben a szobrot állítókról is véleményt mondanak.

Károlyi kultuszát a kommunizmus alatt hozták létre, ekkor emelték a szombrát, és tették meg a grófot baloldali történelmi szimbólumá. Akik tehát a szobor eltávolítását sürgetik, nem pusztán Károlyiról mondanak ezzel véleményt, hanem arról az ideológiáról, amely zászlójára tűzte. Azaz, egy politikai célból létrehozott mítoszt akarnak lerombolni.

Ugyanez fordítva is igaz: mivel Károlyi a Horthy-kor alatt lett hazaárulóként megbélyegezve, nyilván, hogy akik ragaszkodnak a szoborhoz és odajárnak megkoszorúzni, azok a horthysta ideológiának a visszatérésétől félnek a szobor eltávolítása kapcsán. A szobor tisztelete számukra egy "nem" a gróf "jobboldali" politikai megítélésére.

A szobor mellett vagy ellen történő állásfoglalás tehát a korábbi politikai ideológiákhoz való hozzáállásunkat tükrözi, a gróf tényleges történelmi szerepétől függetlenül is.

Annak ellenére, hogy a blogokon, fórumokon a vita nem erről folyik, hanem magáról a grófról. Pedig nem mindegy, hogy egyes történelmi szereplőket kik és milyen célra használtak/használnak fel.

 

 

Szerző: SzemlélŐ FőszerkesztŐ  2010.07.04. 19:33 Szólj hozzá!

Címkék: politika trianon közélet történelem szobor

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr962129280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása