... avagy az egyházak milyen válaszokat találtak a járvány megelőzésére:

Lipcse A sertésinfluenza terjedése miatt a német egyházak az úrvacsorakor a higiénia fokozott betartására szólítottak fel, de azt semmiképpen sem tartanák jónak, ha a H1N1 fertőzésveszély miatt a hívek nem látogatnák az istentiszteleteket. Forrás: epd.de

A hívők fokozottan figyeljenek a higiéniára – mondta Irene Mildenberger, az Egyesült Német Evangélikus-Lutheránus Egyház (VELKD) Liturgiatudományi Intézetének felelőse, Lipcsében.

A közös kehelyből szolgáltatott úrvacsora során 4-6 személyenként fertőtlenítsék a kelyhet alkoholos törlőkendővel. Javasolják azt is, hogy csak annyi bort töltsenek a kehelybe, ami 10 személynek elegendő. Utána mossák ki a kelyhet. A kehelyből való közös borfogyasztás helyett lehetőség van arra is, hogy a kenyeret vagy az ostyát belemártsák a kehelyben lévő borba és úgy vegyék az úrvacsorát.

„Az ostya bemártását csak ebben a veszélyes helyzetben tartjuk jónak, egyébként a kehelyből való ivás az, ami gyülekezeteinkben a helyes gyakorlat. Extrém esetekben, ha például egy gyülekezetben valóban fertőzést tapasztaltak, akkor le lehet mondani a bor vételéről is. Számos gyülekezetben külön kehelyhből fogyasztják a bort, ezt a gyakorlatot jelen esetben is lehet folytatni” – magyarázta a teológusnő.

A baden-württembergischen Szociálisminisztérium szóvivője az istentiszteletekkel kapcsolatban csak annyit mondott el, hogy azok, akik veszélyeztetettnek tartják magukat, inkább az oltást válasszák.

„Ha valaki fertőzött, akkor őt arra kérjük, hogy nem menjen emberek közé, mert ezzel is a vírus további terjedését akadályozhatja meg. Aki beteg, mindenképpen keresse fel az orvosát” – mondta a szóvivő, aki azt tanácsolja, hogy a béke jeleként egymás adott kézfogás helyett inkább bólintsanak egymás felé az istentiszteletek látogatói.

http://www.evangelikus.hu/nagyvilag/h1n1-a-nemet-egyhazak-az-urvacsorakor-a-higienia-fokozott-betartasara-szolitottak-fel

És egy másik érdekesség:

Szenteltvíz-automata a járvány terjedése ellen

    Róma, 2009. november 12., csütörtök (MTI/Reuters) - Szenteltvíz-automatával rukkolt ki egy feltaláló Olaszországban, hogy fékezze az influenzajárvány terjedését.

    A katolikusok - kikből Olaszországban igen sok van - a templomba belépéskor általában megmerítik kezüket egy szenteltvíztartóban, és utána vetnek keresztet. Tartva a járványtól azonban sokan felhagytak a vizezéssel, nem akarják, hogy az "összefogdosott" szenteltvíz közvetítésével betegedjenek meg. Lucianio Marabese gondolt egy kicsit - inkább, mint nagyot -, és a szappanadagoló automaták mintájára szenteltvíz-automatát kreált. A hívő a készülék érzékelője alá tartja kezét, mire a masina lespricceli.
    Marabese áldhatja magát találmányáért, mert igen élénk iránta a kereslet, nemcsak Olaszországban, hanem szerte a világban.
    Olaszországban eddig 15 ember halt meg az új influenzától.

kwr \ ifgg

MTI 2009. november 12., csütörtök 15:31

Egy orvos egyszerűbben megoldotta.

Ő hedonizmussal védekezik:

Retteg az új típusú influenzától, de az oltástól is idegenkedik? Erre a dilemmára egy orvos napi 2 deciliter fehérbort javasol, amelyet akár forralt borként is bevehet. A védelmet nem az alkohol nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található Qercetin és Sikiminsav.

Az influenzapánik tetőzésének kezdetekor nyolcvanszor annyi Tamiflu-t vásároltak patikákban, mint egész télen. A Tamiflu a kínai csillagánizs kivonata, a fehérborokban is fellelhető Qercetint és Sikiminsavat tartalmaz - írja honlapján Tihanyi László orvos.

Bertelli professzor már évekkel ezelőtt felfigyelt arra, hogy a jó minőségű fehérborok Qercetint és Sikiminsavat is tartalmaznak, 30-40mg-os mennyiségben literenként. A Tamiflu hatóanyaga kapszulánként 75mg - hívja fel a figyelmet a belgyógyász-kardiológus.

A fehérbor mellett kitűnő Quercetin forrás a tőzegáfonya, amelynek 100 grammja 150mg Quercetint tartalmaz. Az influenza vírusa RNS vírus, tehát benne az örökítő anyag nem DNS. Ahhoz, hogy egy sejtet megfertőzzön, szükséges egy enzim, az RNS függő DNS polimeráz, aminek a segítségével a vírus a genetikai anyagát beleírhatja a megtámadott sejtbe. Ezt az enzimet gátolja erősen a Quercetin.

A vírusnak le kell győznie még egy akadályt, nevezetesen be kell jutnia a sejtbe. Ehhez egy neuraminidáz nevű enzimet használ, amit hatékonyan roncsol a sikiminsav. A Sikiminsav úttal nem untatok senkit, de igen sok fás szárú növény meglehetősen gazdag sikiminsavban - írja honlapján Tihanyi doktor.

Fehérborban az igazság?

Tehát ha a fehérbort kiegészítjük citromos citromos teával (ha lehet fehér teával), akkor a teából és a citromból további fontos anyagok kerülnek be a szervezetünkbe.

A hatásos terápia Tihanyi László szerint: citromos tea, fehérbor (lehet forralt is) és tőzegáfonya kapszula.

A H1N1 vírus régi ismerősünk - állítja az orvos. Idén is itt járt köztünk egy variánsa, amit sokan elkaptak, ill. a védőoltásnak is részét képezte. Ezért valószínűsíthető, hogy a két H1N1-el szemben bizonyos mértékű kereszt védettség is kialakulhat, azaz nem vagyunk teljesen védtelenek ez ellen az új variánssal szemben (az oltottak és a korábban fertőzöttek).

Felnőtteknek tehát napi 2 deciliter jófajta fehérbor, ez bármikor elkezdhető, bátran fogyasztható. Ha pedig amúgy sem kapnánk el az influenzát, akkor is nagyon jót tettünk a szervezetünknek - vélekedik Tihanyi doktor.

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-313091

Végül zárjuk egy egyszerű, jóval könnyebben (és nem utolsó sorban olcsóbban) kivitelezhető módszerrel:

Fontos a rendszeres, alapos kézmosás, különösen ételek elkészítése előtt, étkezés előtt, WC használat után, ha valaki az irodába vagy hazamegy. A kezeket folyó víz alá kell tartani, ezt követően 20-30 másodpercig az ujjak között is dörzsölni. Azután a kezet gondosan le kell öblíteni és megszárítani. A kezet lehetőleg távol kell tartani az arctól, hogy elkerüljük a szájjal, orral vagy szemmel való érintkezést.

http://www.elitmed.hu/ilam/h1n1_influenza/ujinfluenza_elegendo_a_kezmosas_4320/

Ámen!

 

Szerző: SzemlélŐ FőszerkesztŐ  2009.11.12. 22:31 Szólj hozzá!

Címkék: mti kutatás vallás egyház egészségügy inforádió válasz kézmosás h1n1

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr491521391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása